úterý 24. června 2008

Řecko - osrov Kos - 2008

Jak si má člověk vybrat další dovolenou, když tu předchozí strávil v Ráji. Měl jsem málo času a tak hlavní kritérium pro výběr dovolené bylo, že odlet musí být 17.6.2008. Cílem bylo Řecko a to nejlépe ostrov s ještě nerozvinutým turistickým ruchem.


 Výběr Kos a městečko Kefalos byl tedy ze začátku trochu z nouze ctnost, ukázalo se, že to byla úžasná volba. Kdo by hledal, našel by i drobné mouchy, bungalov neměl klimatizaci ale na druhou stranu většinou foukalo tak, že vedro bylo snesitelné. Všechno ostatní však byly jenom klady.



 Kefalos má kilometrovou pláž na jedné straně zakončenou zříceninou antického chrámu, na druhé straně spoustou hospůdek, kde vám do vymražené sklenice nalejí studené pivo. Uprostřed pohádkový ostrůvek se skálou a kapličkou, kam se dá doplavat. Městečko je shluk hospod a hotýlků (žádné superhotely pro mastňáky) podle silnice.


Celou dobu bylo vedro. Bylo snesitelné, protože neustále pofukoval větřík. Občas foukal více. A pokud foukal více, tak foukal pořádně. Zátoka Kefalosu se ukázala jako skvělé místo pro surfaře.

 

Na cestování po ostrově je nejlepší půjčit si auto, dají se půjčit i kola nebo čtyřkolky. Tady jsme na kolech v malé hospůdce, kterou provozuje v přestavěném mlýnu německý postarší pár.

Hned vedlejší pláž vedle Kefalosu je čtyřkilometrová Paradise Beach, kde jsou jenom slunečníky, Řecké bílomodré hospůdky a jinak jenom klid. Jednou jsme tam byli na kole, jízda ve vedru po pláži na kole opravdu zahřeje. Víckrát jsme tam byli autem. Bylo to podstatně příjemnější.



 Bílomodré hospůdky jsou všude. Opekané jehněčí kotletky nebo ryby s Makedonkým vínem a samozřejmě Řecký salát. Co více si přát.

 Příroda není tak úplně vyprahlá, jak by se mohlo zdát. Můžete se potkat s volně žijícími pávy nebo želvami.




Dosažení nejvyššího vrcholu ostrova (Dikaios - 846 metrů nad mořem) chce trochu sebezapření. Proč by se měl člověk šplhat do kopce, když se může cachtat v moři. Z vršku vidíte celý Kos i okolní ostrovy. Pohled jak na místním letišti pod vámi startují letadla je také zajímavý.


Výlety na okolní ostrovy je nejlepší kupovat přímo, nikoliv od cestovní kanceláře. Vyjde to levněji. Zato při půjčení auta můžete získat odvoláním na svoji cestovku slevu. Automobilový park se skládá z miniatur s klimatizací. Slouží zejména k dopravě mezi plážemi.


 Navštívili jsme ostrovy Kalymnos, Plati, Pserimos a Nissyros. Na Kalymnosu je průmysl založený na lovení a upravách
mořských hub. Na Nissyrosu je vulkanický kráter. Ve vedru sjedete do vyprahlého kráteru, aby jste se přesvědčili, že zde opravdu vyvěrají horké páry a plyny.

Návštěva historických památek nás moc nelákala. Asclepia jsou pozůstatky nemocnice a chrámu, kde pobýval sám Hippokratos.


Jeli jsme za teplem a na Kosu a okolí vše teplo podporuje. Tohle je například koupaliště vytvořené u vývěru opravdu horké vody (až 68 stupňů). Nikdo se tam moc necachtá.


Zato návrat byl do chladu a deště.


12.6. - 24.6.2008
Cestovní kancelář Aeolus. Slovenská kancelář, která už destinaci Kefalos nenbízí. Letěli jsme se SkyUrope.
Dva zájezdy lodí, jeden koupací na Kalymnos, Plati, Pserimos a druhý poznávací na Nissyros do kráteru.
Jeden den jsme si půjčili kola a na tři dny auto. Alespň jednou denně jsme jedli po skvělých hospodách.

Celkem cca 60000.-Kč.