úterý 3. ledna 2017

Nový rok ve Flachau

Krátké vánoční svátky prodloužené až do pondělí jsme strávili lyžováním ve Flachau a v okolí. Bylo to celých plných sedm dnů na sjezdovkách, kratších dnů, protože se dost brzy stmívalo. Počasí vyšlo velkolepě, nasněžilo, a pak už jenom svítilo sluníčko. Nakonec to byla jedna z nejlepších lyžovaček. Také pro to, že jsem vydržel v kuse celých sedm dní. To se mi už pár let nepodařilo.

Při ubytování v penzionu Hubergut bylo vidět, že od minule prošel rekonstrukcí. Pokoje byly vybavenější a cena vyšší. Co se nezměnilo, byla ukrutná zima na pokojích v prvních dvou dnech. To jsme byli v penzionu sami.


Něco ke střediskům.
Flachau mělo ještě málo sněhu, ale zdálo se mi lepší než minule. Zejména sjezdovka podle Rote 8er Gondole byla skvělá. Zato Flaying Mozart byl ledovatý a nepříjemný.

Wagrain měl také málo sněhu a dost lidí. Nezklamala dlouhá červená do Alpendorfu. Jinak spousta přejezdů a nic moc.
Hauser Kaibling byl pokus prozkoumat neznámou oblast. Vyznačoval se neočekávanýma frontama a spoustou lidí na přeplněných sjezdovkách. Vyjedete do poloviny a můžete se rozhodnout, zda si stoupnete do velké fronty nebo hodně velké fronty. Co chvíli někoho sváželi.
Zauchensee je středisko, které stavěli pro lyžaře. Velké garáže přímo pod lanovkou a možnost vybrat si, na kterou stranu údolí člověk vyrazí. Nebo zda přejede na Flachauwinkl. Pokud se vyhne sjezdovce, na které se pořádá světový pohár a která se asi nedá upravit pro normální lyžaře, tak si užije kdekoliv. A pokud se parkuje ve Flachauwinkl, tak je to asi pět set metrů od dálnice přímo do Salzburgu a domů.
Reiternalm a Hochwurzen s parkováním v Pichlu bylo největší překvapení, které jsme rádi hned zopakovali. Jedná se o staré středisko, které se všude pyšní oceněním třech zlatých za kvalitu. Že je staré se dá poznat z toho, že tam je dost málo lyžařů. Sláva. Že sjezdovky jsou hodně široké a upravené, že všude je spousta dobrých hospod. Vleky a sedačky nejsou zrovna nejnovější. Kvalita se dá poznat například z toho, že na mnoha místech se trénuje. Ale sjezdovky jsou tak široké, že nikde nevzniká pocit nějakého omezení. Na Hochwurzenu mimo sjezdu na parkoviště, který je po úzkých cestách jsou sjezdovky široké až extrémně.



SportTracker konečně rozlišuje při lyžování cesty nahoru a dolů. Dá se docela dobře odhadnout, kolik se skutečně nalyžuje. Zvládali jsme i přes třicet kilometrů za den a to považuji za docela dost.

760EUR ubytování, 780EUR 2x7 a jeden 6 skipas, 280EUR jídlo + nafta, pojištění = cca 51kCZK