neděle 29. května 2016

Kololoď - 20. -.29.5.2016

20.5. - Odjezd od Hlavního nádraží. Úplně nový autobus - řidiči Petr a Petr.
Po celou dobu skvělý servis, párky k snídani, podšálky jsme si mohli nechat. Dokonce i fungující záchod po celou dobu jízdy.Vedoucí zájezdu Vanda vpředu a za ní celá parta - Brtníci, Dana a Majka, Máca, Oleg s Evou, sdružení ze Suchého dolu a všichni ostatní.


21.5. - Příjezd do Bašky Vody za šíleného vichru. Nalodění a čekání na lepší počasí.
Ve dvě se vichr utišil, kopání a odjezd na Hvar - Vrbovska. Jednoduchý skromný přístav
s opevněným kostelem.

22.5. - cesta přes celý Hvar. Nejdříve do kopce do výšky 475mnm. Takový
hektický začátek. Pak ale celou cestu po hřebenu z kopce až do přístavu Sačuraj.
Takový klidný, zapomenutý přístávek, kde snad ani neznají turisty.


23.5. - Ráno delší přeplavba na ostrov Korčula, přístav Račišče. Malý přístav v zátoce, kde jsme se ani nohřáli. Nasedli jsme na kola a vydali se na rybí oběd, který zorganizoval hlavní Jeliman. A dále  přes celý ostrov a kopec (tentokrát 530mnm) do přístavu Korčula.


24.5. - Dopoledne prší a je zataženo. Tak jsme prohlídli staré městečko a hradby a strávili dopoledne nad jedním čajem v jedné z mnoho pobřežních restaurací. Odpoledne se vyčasilo. Vyrazili jsme k majáku za Lumbardou. Cesta zpátky po traverzovce nad pobřežím. A večer jsem se stihl ještě vykoupat.



25.5. - Přesně v sedum rychlý přejezd na poloostrov Pelješac, přístav Orebič.
Výsatek jako v den D mezi dvěma příjezdy trajketu. Jelimani (klienti z lodi Jerolím, s kterou jsme sdíleli celou trasu a které jsme si tak něžně přejmenovali včetně hlavního Jelimana) to nestihli,a loď se musela vráti ještě jednou po odjezdu trajektu.
Nejříve rozehřívací kopec 240mnm ke kostelu, potom nahoru po silnici do 440mnm a poklidně do městačka Polome na vínko k chudému Matuškovi. Nakonec ještě sjezd do přístavu Trstenik, dalšího malého přístavu v zátoce, kde kotví jeom pár výletních lodí a ke na nábřeží je pár kavárniček a jedna zmrzlinárna.


26.5. - Opět Pelješac. Co nejrychlejší přejezd do přístavu Trpanj. Což stejně značí vyjet do 250mnm a po makadamu deset kilometrů mezi stromy, kde stejně není nic vidět. Ale Trpanj je hezké městečko s plážema, stihl jsem se natáhnout do stínu palem a dvě hodiny jen tak chrupkat. K večeři byly ryby, které šéfkuchř připravoval přímo na palubě.

27.5. - Přejezd na pevninu do přístavu Zaostrog. Cesta vedla po pobřeží do Baška Vody. Po pobřeží to tak moc nešlo. Tak jsme pomalu ztráceli spolujezdce a nakonec se vyšplahali do 400mnm. To už jsem toho měl dost. Nakonec jsem se ani nevykoupal. Zato si dal pivko v krásné hospodě. Večer korunovala poslední slavnostní večeře a večerní posezení v přístavu.

28.5. - Ráno poslední snídaně na lodi a rychlé vyklizení všeho na břeh. Čas do odjezdu autobusu jsme vyplnili raftingem na řece Cetina. A protože se rozbil autobus, co nás měl odvézt nazpátek, tak jsme ho vyplnili do poslední minuty.

29.5. - Cesta autobusem zase s plným konfortem dua Petr&Petr. Se zastávkou s výhledem na řeku Krka. V devět ráno jsme už měli sundaný kola z vleku a rozcházeli jsem se na všechny strany.

Pojištění 360, Cena zájezdu 15097, 500 za jídlo
3700 za Kuny - 230reft, 100sýr, jinak jídlo a pit